Je voelt je niet veilig op straat of er is iemand die steeds contact met je op probeert te nemen. Dan kun je een straat- of contactverbod aanvragen, maar hoe doe je dat?

Er kunnen verschillende redenen zijn om een straat- of contactverbod aan te vragen. Vaak is het zo dat je je niet veilig voelt in de buurt van een persoon. Hierbij kun je denken aan iemand die je niet met rust wilt laten, zoals een stalker. 

Het verschil tussen een straatverbod en een contactverbod

De termen contactverbod en straatverbod worden vaak door elkaar gehaald. Toch zit hier wel echt een verschil in en dat verschil is eigenlijk ook nog eens erg simpel. Wanneer iemand een straatverbod heeft, mag deze persoon niet in een bepaald gebied komen. Dit gebied is dan verboden terrein voor de persoon in kwestie. Dit kan variëren van een straat tot een hele provincie. Bij een straatverbod mag de persoon in kwestie nog wel contact zoeken met de aanklager, bijvoorbeeld telefonisch of via sociale media. 

Een contactverbod zorgt voor de andere kant van het plaatje. Hierbij mag de persoon in kwestie helemaal geen contact opnemen met de aanklager. De persoon in kwestie mag dus niet bellen, mailen, contact zoeken via sociale media of aanbellen bij de voordeur. Het kan dan echter wel zo zijn dat de twee personen elkaar toevallig op straat tegenkomen en hier kan dan ook niks van gezegd worden. Het is mogelijk om zowel een straat- als een contactverbod aan te vragen, maar dat wordt niet vaak goedgekeurd.

Het aanvragen van een straat- of contactverbod

In principe kun je op twee manieren een straatverbod aanvragen: via een kort geding of met een strafrechtelijke procedure. Bij het aanvragen van een straat- of contactverbod via kort geding is een advocaat noodzakelijk. Bij het gebruik van een strafrechtelijke procedure gaat dit via de officier van justitie. 

Er is natuurlijk geen garantie dat de persoon in kwestie zich aan het straat- of contactverbod houdt. Daarom wordt zo’n verbod meestal gekoppeld aan een dwangsom die bij overtreding betaald moet worden. Als een dwangsom niet voldoende is dan bestaat er een mogelijkheid om lijfsdwang te volgen. Dit betekent dat de persoon in kwestie door de politie vast wordt gezet bij overtreding van het straat- of contactverbod.

Hulp nodig?

Wilt u een straat- of contactverbod aanvragen via een kort geding of hebt u nog vragen over het aanvragen van een dergelijk verbod? Neem dan contact op met de advocaten van RechtNet Advocaten. Hier zijn de advocaten gespecialiseerd in verschillende rechtsgebieden en deze mensen kunnen je dan ook perfect helpen met al je vragen over dit onderwerp.