Verblijfsvergunningen aanvragen gaat niet zonder slag of stoot. Dit proces kan jaren van je tijd en energie kosten. Er zijn echter wel veel mensen die het nodig hebben, want als je langer dan 90 dagen in Nederland wilt verblijven en je niet uit een land in de Europese Unie komt, dan zul je een verblijfsvergunning moeten aanvragen. In deze blog wordt er inzicht gegeven in wat er allemaal komt kijken bij het aanvragen van een verblijfsvergunning, zodat het hopelijk wat meer duidelijk schept voor het hele proces. 

 

Machtiging tot Voorlopig Verblijf 

Voordat je naar Nederland afreist, moet je al in bezit zijn van een Machtiging tot Voorlopig Verblijf (MVV). Dit dient elke buitenlander die van plan is om voor een langere tijd in Nederland te verblijven in zijn of haar bezit te hebben. Indien je dit niet in je bezit hebt, dan heb je ook geen recht op een verblijfsvergunning. Zorg er dus voor dat je dit zeker goed geregeld hebt! Eenmaal in Nederland aangekomen, ga je bij de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst van de MVV over op de Toelating en Verblijf (TEV) procedure voor een verblijfsvergunning. Mocht je dit hele proces niet alleen willen doorlopen, dan is het een aanrader om een advocaat gespecialiseerd in vreemdelingenrecht in te schakelen. Zij kunnen je helpen met alle juridische zaken die hierbij komen kijken. 

Hoe gaat de TEV-procedure in zijn werk?

Het inburgeringsexamen ‘Inburgeren in Nederland’ moet worden voltooid voordat je een verblijfsvergunning kunt krijgen. Je kan hier allerlei soorten vragen verwachten, over de Nederlandse cultuur en normen en waarden, maar natuurlijk ook over de Nederlandse taal. Na deze toets kan je verder met de rest van de procedure.

 

Daarnaast is het belangrijk om goed te checken welke documenten wel in Nederland worden geaccepteerd en welke niet. Er zijn namelijk bepaalde landen waarvan de documenten in Nederland niet officieel worden geaccepteerd. Dit kan je allemaal vinden op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Mocht het zo zijn dat de documenten vanuit het land van herkomst niet geldig zijn in Nederland, dan dienen deze eerst gelegaliseerd te worden of voorzien van een stempel uit het land van herkomst. Kijk dit dus goed na voor vertrek. 

 

Tot slot zal deze procedure flink wat kunnen kosten, omdat er natuurlijk veel administratiekosten aan verbonden zijn. Er bestaat daarom de kans dat het ministerie vooraf je inkomen bekijkt om er zeker van te zijn dat deze kosten gedekt kunnen worden.