Op welke toeslagen heb ik recht?

Zorgtoeslag

Iedereen van 18 jaar of ouder kan misschien een bijdrage krijgen in de kosten voor zijn (Nederlandse) zorgverzekering. Dit hangt af van de hoogte van je inkomen en vermogen.

Huurtoeslag

Betaal je relatief veel huur, dan krijg je misschien huurtoeslag. De huur die je betaalt, moet binnen bepaalde grenzen blijven. Deze mag niet te laag zijn en niet te hoog. Hoe hoog precies hangt af van je omstandigheden.

Kinderopvangtoeslag

Wil je werken of studeren en je kinderen naar de kinderopvang brengen, dan krijg je waarschijnlijk kinderopvangtoeslag. Hoeveel je krijgt, hangt af van je inkomen en hoeveel kinderen naar de opvang gaan.

Kindgebonden budget

Je hebt recht op een kindgebonden budget als je 1 of meer (pleeg-, stief-) kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. De hoogte is hang af van: je inkomen, het aantal kinderen, hun leeftijd en je vermogen.

Toeslagen berekenen en aanvragen

Bekijk met deze rekenhulp van de Belastingdienst op welke toeslagen je recht hebt en hoe hoog de bedragen zijn. En vraag de toeslag waar je recht op hebt (en die je nog niet krijgt) direct aan. Laat geen geld liggen!

Toeslagpartner

Het inkomen van je toeslagpartner telt mee bij de berekening voor de hoogte van je toeslag. Een echtgenoot of een geregistreerde partner is je toeslagpartner. Maar ook iemand anders die op jouw adres ingeschreven staat, kan je toeslagpartner zijn. Op belastingdienst.nl zie je of je een toeslagpartner hebt.

Je wordt elkaars toeslagpartner vanaf het moment dat je trouwt of geregistreerde partner bent. Er zijn ook andere gebeurtenissen die ervoor kunnen zorgen dat je elkaars toeslagpartner wordt. Bijvoorbeeld als je een samenlevingscontract tekent, een kind krijgt of samen een huis koopt, en op hetzelfde adres staat ingeschreven.

 

Hier kun je alle toeslagen aanvragen: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen