recht op

We vinden dat iedereen recht heeft op een slank, of in ieder geval gezond lichaam, zonder dat men zichzelf een uitputtend, verstikkende regime hoeft op te leggen. De meeste diëten zijn bepaald geen pretje om te volgen. Maar tegenwoordig kan afslanken leuk, lekker, en zonder al te veel opofferingen. Hoe je dit kunt doen lees je in dit artikel.

Het juiste dieet kiezen

Het begint allemaal met het juiste dieet kiezen. Een verkeerd dieet levert meer ellende op. Denk o.a. aan het jojo effect dat veel dieetgangers vrezen. Dit ondervindt men doorgaans bij zogenaamde crash diëten. Dat zijn diëten die onverantwoord zijn. Vaak populair gemaakt door bekende Nederlanders of Amerikaanse bekendheden zonder dat er grondig wetenschappelijk onderzoek of enige bewijs dat het werkt überhaupt achter zit.

Op dit moment is het meest gevolgde dieet in Nederland het eiwitdieet. Er zijn hier verschillende benamingen voor, maar ze komen eigenlijk alle op hetzelfde neer: consumeer minder (slechte) koolhydraten, en in plaats daarvan, neem meer eiwit tot je. Hier is een nuance te maken die belangrijk is. Het is geenszins een goed idee om alle koolhydraten uit je dieet te schrappen. Het menselijk lichaam heeft koolhydraten nodig. Alleen wel gezonde koolhydraten, dus niet koolhydraten uit taco’s of pannenkoeken of wit brood. Nee denk aan havermout, roggebrood, zilvervliesrijst, enzovoort. Alleen maar groente en vlees en vis eten is niet vol te houden. Dit wil je paren met bijvoorbeeld zilvervliesrijst. Wanneer je toch een dieet volgt waar geen plaats is voor koolhydraten, weet dan dat zodra je weer koolhydraten begint te eten, het gewicht dat je verloren had, net zo snel weer terug komt (bron: be-slank.nl).

Maar wellicht is het zo dat het beste dieet geen dieet is. Een dieet hoe mensen daar over het algemeen over denken is dat je jezelf bepaalde voedingswaren ontzegt voor een bepaalde tijdsperiode. Maar ik wil het argument maken dat er nooit niet, ruimte is in je leven voor frisdrank zoals Fanta of koekjes en snoep. Er zijn genoeg dingen in het leven die lekker zijn die niet in de junk food categorie vallen. Schrap die categorie uit je leven, voorgoed. Dan is het geen dieet, maar een lifestyle. En een lifestyle is een stuk beter en makkelijker vol te houden dan een dieet!

Cheatmeals en hacks

Een ontwikkeling om in de gaten te houden echter zijn speciale varianten van junk food. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben er een speciale variant van gemaakt passend binnen een verantwoord eiwitdieet. Dacht je bijvoorbeeld dat je voorgoed niet meer aan de pannenkoeken mag? Tegenwoordig hoef je pannenkoeken niet meer te laten in een eiwitdieet, want er zijn speciale koolhydraatarme, eiwitrijke versies op de markt, die net zo lekker zijn als de normale pannenkoek.
Ook noedels en brood is verkrijgbaar in zo een versie.

Een ander hulpmiddel dat veel mensen door moeilijke tijden helpt zijn maaltijdrepen. Dit zijn repen, vergelijkbaar qua smaak en bite met een Snickers of Mars. Maar ook geheel verantwoord. Dit is super handig voor onderweg. Bijvoorbeeld wanneer je in een file staat in de auto, en honger krijgt, dat je dan niet naar een tank station rijdt om een broodje te halen maar in plaats daarvan de maaltijdreep inzet om toch een verantwoorde snack tot je te nemen.

Ten slotte, kun je nog overwegen maaltijdshakes. Dit zijn shakes die dus een maaltijd kunnen vervangen. Tevens handig wanneer je bijvoorbeeld in de ochtend geen tijd hebt om een fatsoenlijk ontbijt te maken of je sowieso niet zo een ontbijt mens bent. Of je kunt de shake nuttigen in een lunch pauze op werk wanneer de bedrijfskantine teleurstellende maaltijden voorschotelt.